Wszystko ma swój początek. Kawa


Cykl,,Wszystko ma swój początek'' ma na celu przybliżenie historii różnych rzeczy, które używamy na co dzień.  Będą to różności od przypraw po technikę. Ważne, by było ciekawie, krótko i na temat.
źródło: www.kawatopodstawa.pl
Startujemy z kawą


Kawa to jeden z najpopularniejszych towarów na świecie, zajmuje drugie miejsce w światowym handlu, ustępując jedynie ropie naftowej.  Uprawiana jest w ponad 50 krajach na całym świecie, a dla wielu stanowi podstawę gospodarki.

Legenda głosi, iż w IX wieku, Kaldi, etiopski pasterz kóz,zauważył, że zwierzęta te po zjedzeniu czerwonych jagód są wyjątkowo pobudzone i ,,tańczą'' Zaintrygowany zachowaniem kóz, zebrał kilka magicznych jagód i zaniósł do szamana,
który wrzucił je do ognia. 
Aromat palonych ziaren był tak
źródło: www.nationgeographic.com
intensywny, że szybko wydobyto je z ogniska, zmielono i wrzucono do gorącej wody. Ot, historia pierwszej filiżanki kawy!

Od tamtej pory kawa to ulubiony napój spiskowców politycznych, rewolucjonistów, myślicieli, najlepszych przyjaciółek i wszystkich tych którzy mają wiele wiele do obgadania, przegadania, opowiedzenia czy wyjaśnienia.


Włosi najszybciej zrozumieli że kawa na stałe wejdzie do życia codziennego i jako pierwsi stali się mistrzami w jej wypalaniu i parzeniu. Za sprawą Włochów powstała pierwsza kawiarnia w Paryżu. Pod koniec 1675  roku w samej tylko Anglii było ponad 3000 kawiarni. W latach 90.pojawiły się ekspresy domowe. 

Obecnie, filiżanka kawy lub kubek kawowy to niemal rytuał spotkań towarzyskich. Zapach kawy przywołuje na pamięć miłe wspomnienia, przyczynia się do poprawy humoru. Sprawia lekką oczyszczającą atmosferę w otoczeniu. Jest motywem podrywu, dojścia do porozumienia pokłóconych, zawarciu nowej znajomości i dużo dużo więcej...

Kawa u Kolendry będzie się przewijać co jakiś czas. Zapraszam wszystkich Kawoszy i tych co jeszcze nie wiedzą że nimi są....


Źródło informacji: Kawa. Sekret Baristy wyd. RM


Komentarze

  1. kawa jest wspaniała... ale dobra herbata z imbirem, kardamonem i cytryną jest równie dobra :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz